Ahad, 21 Mac 2010

Lady Lala.

Aku ada seorang kawan. Errr, mungkin aku salah beri gelaran. Cukuplah kalau aku katakan bekas kawan. Nama dia Alis (bukan nama sebenar). Ah kalau nama sebenar pun bukan dia tahu aku cakap pasal dia. Tapi aku panggil dia Lady Lala. Sebab dia lagi hebat dari Lady Gaga. Dari hujung rambut hingga hujung kaki, cukup buat orang yang tengok dia diam pandang atas bawah atas bawah.


Mula-mula aku jumpa dia masa 2005, masa itu aku baru tukar sekolah. Masih berkaca mata oldschool tebal, senyum saja pada dia. Aku pun mula-mula pandang dia atas bawah. Ada yang kata dia pandai, untung dia. Sudah lah cantik, pandai pula. Kaya. Tapi aku tak sangka pula dia nak kawan aku. Aku ikhlas, terima sajalah.


Tahun 2006, sama kelas lagi. Aku selesa dengan dia. Tapi semakin lama dia semakin berubah. Aku malas nak ambil port, itu hidup dia. Lumrahlah orang kaya, atas bawah semua mahal. Style semua nak up-to-date. Aku masih dengan oldschool specs. Dia bukan jenis aku. Tapi kita orang ngam saja, aku pun tak tahu kenapa. Aku berambut bulat, rendah, tak ada style, senang kata nerd. Dia cukup hebat dengan tumit tinggi, baju tanpa lengan, beg tangan besar dan rambut yang di-highlight. Perfect bagi lelaki, mungkin. Ajak lepak di rumah dia, hangout di KL, ushar mamat mamat Times Square, itu selalu aku buat dengan dia. Dekat sekolah mungkin dia antara yang paling popular. Tapi aku langsung tak berminat nak tumpang sekaki atas populariti itu.


Masuk 2007, aku kelas lain, dia kelas lain. Jadi tak rapatlah. Dia berubah banyak. Pada aku, dia seolah-olah tak ada life macam budak sekolah yang lain. Pergi sekolah bawa beg pun beg tangan, yang aku rasa kalau nak pergi berkelah baru aku nak bawa beg macam itu. Rambut lagilah, cantik saja dia sembunyikan helaian rambut perang di bawah rambut-rambut hitam, supaya cikgu tak nampak. Kawan-kawan dia yang lain semuanya tak sebaya. Yang special pun selalu bertukar-tukar. Umur yang aku rasa baru nak menelaah untuk PMR, dia dah bergaya pandu kereta mewah dia. Dewasa betul dia ini. Mungkin pada aku, dia ini obses dengan kehidupan dewasa.


Sejak itu, aku tak jumpa dia lagi. Aku tukar sekolah. Tapi aku dapat agak macam mana hidup dia sejak aku tak ada. Tak apalah, dia suka cara itu. Dia langsung tak telefon aku. Mungkin sibuk layan ajakan parti kawan-kawan dia. Mungkin sibuk dengan manicure dia, vacation dia atau shopping segala jadah. Aku tahu ini kawan jenis apa. Aku memang tak harapkan apa-apa dari friendship ini sejak awal lagi. Dia dah lupakan aku. Biarlah.


Bulan lepas, aku terjumpa dia kat sekolah memandu. Itu pun aku yang tegur dia. Aku dah agak, dia semakin hebat. Advanced, atas bawah macam dulu juga. Lepas aku tegur pun dia buat-buat baru perasan aku ada di situ. Plastik betul dia. Aku tak simpan apa-apa rasa sakit hati dengan dia. Cukuplah kalau aku katakan yang aku tak berminat lagi nak berbaik dengan dia. Cukuplah sekali aku kena.


Tadi aku terjumpa dia lepas makan di Big Apple. Itu pun sekali lagi, aku yang tegur dia. Ikutkan hati memang aku tak nak tegur. Tapi yang keluar dengan aku pun kawan dia yang segolongan dengan aku. Nanti apa pula dia cakap, aku tak ingat kawan.


Ya, Alis. Aku memang ingat kau. Tapi aku tak rasa kau ingat aku pun. Aku tak tahu bila kau nak berubah dengan perangai kau yang baru nak cari kawan bila dah tersepit. Aku rasa bila kau jadi plastik dalam friendship kita, aku pun boleh jadi plastik. Mungkin dah lama aku nak cakap kat kau yang sebenarnya kau adalah antara orang yang tak ada life. Mungkin kau fikir kau ada, dengan kawan-kawan kau yang harapkan duit kau jatuh ke mulut dia orang. Tapi hakikatnya kau hilang dalam lakonan diri kau sendiri.


Orang lain ada zaman sekolah yang nakal selekeh beli aiskrim main kejar-kejar, kau ada?
Orang lain ada zaman sekolah yang ikat rambut tocang senget sebelah main kahwin-kahwin, kau ada?
Orang lain ada zaman sekolah bawa duit dua ringgit beli pemadam buat lawan-lawan pemadam dalam kelas, kau ada?


Kasihan kan kau Lady Lala, tak ada life. Semua yang kau buat dalam hidup kau yang kau sangka mungkin akan bagi kau keseronokan hidup itu sebenarnya buat kau tak ada makna hidup. Dan aku tak harap kau nak ambil aku balik jadi kawan kau, cukuplah dengan kau sedar yang sebenarnya kau hidup dalam dunia plastik. Obses dengan dunia dewasa sendiri buat kau tenggelamkan dunia remaja kau.


Dan kalau kau orang semua pergi Pavilion Bukit Bintang dan jumpa perempuan yang rambut dia highlight, tumit tinggi, baju tanpa lengan, beg tangan yang besar, celak tebal, pipi merah, itulah Lady Lala.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan